Balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus is waarschijnlijk één van de meest gekende en favoriete gerechten uit onze Belgische keuken. Doorgaans maak ik mijn eigen bouillon om de tomatensaus mee te maken en dat is ongetwijfeld het lekkerste. Je hebt er echter wel wat ingrediënten voor nodig, maar zo zit de saus boordevol smaak. Ongetwijfeld is de bouillon de belangrijkste smaakmaker van onze saus.

De balletjes kunnen heel lekker zijn met aardappelpuree, frietjes, rijst én zelfs op een pizzabodem.

Ingrediënten:

( voor 4 personen )

1 st. Ajuin

32 g gezouten bakboter

15 blaadjes verse basilicum

40 g ( vloeiende ) bloem

1 tl cayennepeper

2 eieren

500 g varkens- en kalfsgehakt

4 blaadjes laurier

2 teentjes look

1,5 el paneermeel

2 tl paprikapoeder

400 ml tomatenpassata

Peper

4 takjes verse krulpeterselie

2 takjes verse rozemarijn

2 takjes verse tijm

140 g tomatenpuree

1 l water

zout

1 tl muskaatnoot 

Instructies:

DE VOORBEREIDING

  1. Plet de looktenen, snijden hoeft niet daar we deze louter gebruiken voor de boullin te aromatiseren.
  2. Pel de ajuinen en snijd ze in grove stukken.

 DE GEHAKTBALLEN

  1. Meng het ei, de cayennepeper, het paprikapoeder en muskaatnoot onder het gehakt. Kruid voor een eerste keer lichtjes af met een snuifje zout.
  2. Meng alles goed door elkaar en voeg wat paneermeel erbij voor de binding.
  3. Maak gelijke balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede.

DE COURT-BOUILLON

  1. Vul een voldoende grote kookpot met water en breng het tegen het kookpunt. Voeg er de verse peterselie, basilicum, de helft van de laurier; geplette look, ajuinen en een grote snuif zout aan toe.
  2. Laat de bouillon ongeveer 10 minuten koken.
  3. Verlaag het vuur tot net onder het kookpunt en pocheer de balletjes ongeveer 5 minuten.
  4. Zeef de bouillon en zet even aan de kant.

DE TOMATENSAUS

  1. Laat een flinke klont boter smelten in een sauspan op middelhoog vuur.
  2. Doe de vloeiende bloem bij de boter en blijf goed roeren tot je een roux bekomt. Laat nadien de roux even drogen op het vuur.
  3. Giet beetje bij beetje de bouillon bij de roux en blijf voldoende lang roeren tot de saus mooi glad is.
  4. Voeg nu de tomatenpuree en nadien de tomatenpassate toe aan de véloutésaus.
  5. Kruid verder af met peper, paprikapoeder en enkel indien nodig wat zout.
  6. Maak een bouquet garni, kruidentuiltje, met tijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels.
  7. Laat de saus een uurtje sudderen en verwijder nadien het kruidentuiltje.
  8. Leg de gehaktballetjes in de saus.
  9. Voeg er verse fijngehakte krulpeterselie aan toe.
  10. Laat het geheel nog even goed doorwarmen alvorens te serveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.