Temperatuur van de houtoven controleren

Catering

Controleer aan het einde van het opstarten van de oven de temperatuur van zowel de lucht alsook van de stenen. Je hebt daarvoor ‘fancy equipment’ zoals een infraroodthermometer, maar je kunt de temperatuur ook steeds nagaan met onderstaande tips.

De luchttemperatuur moet steeds in evenwicht zijn met de temperatuur van de vloer in de houtoven. Zorg dat je steeds pizza’s bakt met een actieve vlam, dat is van vitaal belang voor een voldoende warme binnenlucht.

Methode 1: "Pizza's liegen niet!"

Bakt je pizzabodem mooi krokant, maar is de bovenkant van de pizzarand nog onvoldoende gekleurd, dan is de binnenlucht van de oven niet warm genoeg. Omgekeerd wanneer de bovenkant van de pizzarand bijna zwart kleurt, maar de bodem wordt maar niet krokant, dan is ofwel je binnenlucht van de houtoven te warm of is de bodem, de ovenstenen dus eigenlijk, te koud.

Methode 2: "De Blomme bepaalt"

Met bloem, of blomme zoals in menig West-Vlaamse gezinnen zo lyrisch weerklinkt, kun je ook al heel veel informatie vergaren. Stuif wat bloem op de bodem van je oven. Verbrandt de bloem direct, dan is de bodem te heet. Verbrandt ze maar na 5 tot 10 seconden, dan is de temperatuur ideaal. Wanneer de bloem wit blijft, zul je nog even moeten bijstoken vooraleer je pizza’s kunt bakken. 

Wel belangrijk om weten is dat niet elke plek van de bodem in de houtoven even warm is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *