Skip to main content

Met onze houtovens en gedetailleerde maar eenvoudige uitlegbundel, hoef je niet langer een professionele chef in te huren om authentieke én ambachtelijke pizza’s te eten.

Installeren van de houtoven

  1. Plaats de oven op een stabiele ondergrond. Plaats de oven bij voorkeur op een onderstel of tafel uit hout of steen. Zet de oven nooit op een plastic tuintafel.
  2. Plaats de schouw voorzichtig op de oven. Zorg ervoor dat de hendel van de luchttoevoer naar voor staat gericht. Zet deze om te beginnen volledig open. (verticaal)
  3. Zorg dat de vuurstenen mooi tegen elkaar liggen.
  4. Plaats de vuurafscheider aan de kant van de thermometer, met de platte kant naar het midden toe.
  5. De houtoven is nu klaar voor gebruik.

Opstarten van de houtoven

  1. Stapel het aanmaakhout boven een natuurlijk aanmaakblokje in het midden van de oven.
  2. Bouw daar een toren rond met dikker kwaliteitshout.
  3. Steek het aanmaakblokje aan en houd het vuur nauwlettend in het oog terwijl het groter wordt.
  4. Sluit de oven met de deur wanneer ook de grotere blokken gaan branden. Lukt dit niet? Blijf dan het vuur voeden met aanmaakhout totdat de grotere blokken ontbranden. Zorg dat de verluchtingsgaten van de ovendeur open staan.
  1. Laat de oven nu 25 minuten op temperatuur komen. De oven moet zeker 450 °C hebben voor minstens 10 minuten.
  2. Duw de vuurafscheider naar de linkerzijde, zodanig dat 3/4 van de oven vrijkomt om te bakken.
  3. Borstel het bakvlak met de meegeleverde ovenborstel. Veeg daarna het bakvlak schoon met een licht vochtige keukenhanddoek, drapeer deze rond de ovenborstel en veeg hiermee het bakvlak proper.
  4. Laat de oven terug op de gewenste temperatuur komen met de ovendeur toe.
  5. Daarna is de oven klaar om te bakken.

Bijstoken

Wanneer je de indruk hebt dat het hout opgebrand raakt moet je tijdig bijstoken. Doe dit als er nog voldoende gloeiende kolen in de houtoven zijn.

  1. Klop zachtjes op de vuurhaard met de ovenhaak zodat alle assen naar onder vallen.
  2. Leg voorzichtig 1 à 2 houtblokken op de gloeiende kolen.
  3. Van zodra deze blokken branden sluit je de ovendeur. Zorg dat de ventilatiegaten open staan.
  4. Laat de oven terug op temperatuur komen. Alvorens verder te bakken.

Reinigen van de houtoven

  1. Begin de oven pas te reinigen en op te bergen wanneer deze VOLLEDIG is afgekoeld.
  2. Verwijder eerst alle uitgedoofde kolen, assen en etensresten met behulp van de ovenborstel.
  3. Gebruik geen water om de stenen te reinigen.
  4. Haal de schouw voorzichtig van de oven.
  5. De houtoven kan nu in verschillende delen teruggebracht worden.
  6. De pizza-accessoires, alsook de vuurafscheider en de ovendeur kunnen wel met water en een schuurspons gereinigd worden.
  7. De oven zelf wordt verder door ons gereinigd.